17-07-2018

Den halve parade er grundpillen i dressur, og de fleste af os er da også blevet guidet igennem mange mange undervisningslektioner med et hav af tilråb "halv parade!". Den skarpe stemme fra underviseren mener det faktisk godt, når der gang på gang opfordres til at "tage en halv parade". Den mest herlige tilbagemelding jeg endnu har fået på en af mine mange anvisninger, lød sådan her; Jeg spurgte: "Lavede du en halv parade der? " - kort pause - "næsten", lød det forsigtigt fra rytteren. Smiler stort 

Men hvorfor er det hensigtsmæssigt at ride hesten med halve parader?  

Den halve parade er en teknik, du som rytter skal mestre for at hjælpe hesten til at bevare eller genfinde balancen, til at forbedre samlingsgraden og holdningen, til at afkorte en gangart eller et tempo og til at gøre hesten opmærksom på en umiddelbar kommende hjælp.

Med de halve parader kan du træne hesten til at bruge sig hensigtsmæssigt og udvikle hestens evne til at afskubbe og bære sig. Med teknikken vil du skærpe og bevare hestens opmærksomhed og styrke jeres samarbejde og samhørighed.  

Hvad skal den halve parade få hesten til at gøre?

Mentalt skal den halve parade få hesten til at holde fokus på sin rytter og samarbejde med tillid og respekt.

Fysisk skal hesten via de halve parader bevare sin balance også med rytteren på. Hesten har fra naturen mest vægt på sine forben, og ridningen med de halve parader skal derfor udvikle hestens evne til at bære mere af sin og rytterens vægt på sine bagben og skubbe sig fremad.

Da jeg for mange år siden kom til skade med min ryg, lærte jeg for alvor vigtigheden af at have stærke mavemuskler. Efter at have været iført et skift korset af jern og plastik i mere end 3 måneder, havde jeg rygrad som en kop cacaomælk. Mit core var slapt, og jeg skulle genoptrænes for bare at bære mig selv oprejst. Når jeg skulle løfte noget - uanset vægt - skulle jeg huske at placere mig med et ben på hver side af genstanden, bukke i mine knæ og lade mine lårmuskler rejse min krop og genstanden op. Sådan bør vi alle løfte, men dengang lærte jeg det på den hårde måde. Efterhånden som mit core og mine lårmuskler blev stærkere, fik jeg en bedre kropsholdning, og min måde at bevæge mig på, blev mere løsgjort og spændstig.

Den halve parade skal få hesten til at bruge sit core, bevæge sig gennem hele sin krop og bære og afskubbe med sine bagben.

For at hesten kan bevæge sig gennem hele sin krop, må vi, når vi rider hesten, følge hestens bevægelser. Det kræver, at vi selv er løsgjorte, smidige og bevægelige, så vi med lethed kan ride hesten i alle gangarter uden at spænde imod. Derfor er første step på vejen til at kunne udføre halve parader, at kunne bevæge dig med din hests bevægelser.

Vi siger, at hesten skal "løfte ryggen op". Det gør den ved at bruge sine mavemuskler.

 

 

15-01-2018

Sikken en fantastisk rejse jeg har været på de sidste mange år. Jeg vil med denne blog dele mange af de indsigter, erfaringer, tanker og følelser jeg til stadighed oplever og erfarer i min hverdag med de skønne heste og "hestemennesker" ude i den virkelige verden. 

Mine bøger i "En halv parade"- serien og min virksomhed En Halv Parade´s aktiviteter og nyhedsbrev er proppet med faglige instruktive input og tips, og her på min blog vil jeg dele mine hverdagsbetragtninger som menneske, rytter, underviser, dressurdommer, forfatter og foredragsholder.

Ja tak til Guide og Tips!