Hesten på vandbånd

Tvistur på vandbånd

Træning af hesten på vandbånd er utrolig effektiv og super god træning. Her et billede af Tvistur fra den fjerde gang på vandbånd hos Healthy Horse i Skibby. Denne gang var Sandie kommet for lige at checkke op på Vincent, der de første tre gange trak meget mod højre og ofte lænede sig op af væggen i "brusekabinen". Men denne gang gik han lige på benene. Han havde et par uger haft landet skævt på hans venstre forhov og været lidt forskudt i hans skuldre. Nu, hvor det var rettet, sporede han lige på benene. Tankevækkende hvor lidt der skal til for at forstyrre hestens balance og evne til at bære sig ligeudrettet. Træningen på vandbånd har allerede båret frugt, og Vincent er nu begyndt at slappe af i sin forpart og bevæge sig gennem hele hans krop.

Begge heste startede 1. gang på vandbåndet med 5-8 minutter i moderat tempo med vand til kodehøjde. Langsomt, men sikkert, øges nu tiden på vandbånd, vandmængden og tempoet på vandbåndet. Det er en yderst givende træning, meget målbar og utrolig lærerig at stå i "vandkanten" og observere.  

Der er ingen tvivl om, at mine heste nyder deres ugentlig tur til "svømmehallen". Og jeg elsker at se mine heste fra jorden og nyder den meget tydelige forskel, som jeg kan mærke på begge mine heste, når jeg rider dem; Vincents generelle løsgjorthed, skulderfrihed og evne til at skridte afslappet og gennem hele kroppen er betydelig forbedret. Og Tvistur er blevet afgørende stærkere i sin bagpart til stor forbedring af såvel hans skridt som hans tølt, men også hans trav og galop bærer han bedre og mere taktfast.  

Og så er min opmærksomhed skærpet. I dag var min mand og jeg ude og gå en tur i skoven med vores hund. Det plejer at være mig, der går med vores hund i snor, men efter mødet med lastbilen, som jeg fortalte om i sidste indlæg, lod vi mine hænder holde fri og min mand blev dagens hundefører. Da vi havde parkeret bilen og gik ind i skoven, blev det regnvejr. Jeg tog mine hænder i lommen og skruttede mig. Men efter så mange måneder med høj solskin og ekstrem varme, var det egentlig helt dejligt at mærke regnen og høre dråberne falde på skovens tørstige blade. Min mand og vores hund går rask til, og hurtig sakkede jeg bagud. Det slog mig, hvor svært det var at følge dem, så længe jeg havde mine hænder nede i lommerne på min jakke. Så snart jeg tog hænderne op af lommen, kunne jeg svinge med armene og øjeblikkelig fik jeg en bedre rytme og bevægede mig med store lange skridt. Nu var det ikke længere svært at følge med. Det fik mig til at tænke på, hvor vigtigt det er for vores heste at bevæge sig gennem hele deres krop. At lette deres forpart og lade forbenene "svinge" frit. At åbne og løfte deres brystkasse og lade deres skuldre være så frie at deres forben kan flytte sig regelmæssigt og frigjort og ikke være i vejen for den energi, der kommer fra hestens bagben i form af afskub og bæring.

Forståelsen for at ride hesten fuldstændig ligeudrettet - lige på tøjlerne og lige under mig - har fået en herlig og opfriskende påmindelse.