Fodring af hesten

Fodring af hestene. Tvistur

Der er mange muligheder, når det kommer til fodring af hestene. Og mange måder at gøre det på. I dette blogindlæg vil jeg dele mine erfaringer gennem mange år.

Jeg har haft hest, siden jeg var barn. Min første pony Diana boede ved min farfar, der stod for fodringen. Senere fik jeg ponyen Charleston, der stod opstaldet på den lokale rideskole. Det er alt sammen mange år siden, og dengang bestod foderet vidst primært af halm og byg. I mine ungdomsår boede og arbejdede jeg på et stort ridecenter, og her var det halm, hø og så en stor fodervogn med en hjemmelavet blanding af byg, havre, melasse og vitaminer, som vi havde på menuen. Efterfølgende havde jeg min varmblodshest Wincent opstaldet på steder, hvor der var halm/spåner/wrap og hø med i prisen, og hvor jeg selv skulle supplere hvis nødvendig. Nu blev mit fokus på vitaminer og andre tilskud efter behov skærpet. I 2005 fik jeg Wincent hjem. Nu var det hele op til mig, og sjovt nok heraf kom behovet for at gøre det så simpelt som muligt. Vitaminer, wrap og hø. Jeg var så privilegeret at have Wincent i 19 af hans 21 år, og i den tid opstod der undervejs behov i forhold til hans alder, sundhed og træningstilstand. På hans gamle dage og efter at han første gang fik spat i et bagben, gav jeg ham et tilskud af glucusamin. 

I dag har jeg islandske heste her på vores gård. Foderet til mine heste består også i dag af wrap, hø og vitaminer. Kan jeg få godt hø, bruger jeg det fra sommer til før nytår, og de sidste uger af året får hestene ½ hø og ½ wrap. Herefter får de wrap. Jeg regner med 1½ kg pr. 100 kg hest som vedligeholdelsesfoder – altså ca. 6 kg dagligt til hver af mine islandske heste. Men først og fremmest kigger jeg på hestene, og ser hvordan de ser ud i huld. Og mine 2 heste er meget forskellige – både i sind og eksteriør – og de har meget forskellige behov.

Tvistur er født på Island i 2002. Han kom til Danmark i 2005, og han har været min siden 2009. Han er en smidig og meget arbejdsivrig hest med en enorm forbrænding. Han er overbygget bagtil, har en mægtig hårpragt, spinkle ben og små smalle hove. Han har tidligere haft udfordringer med en mat pels, der ofte ikke var færdig fældet før hen i efteråret, hvor han igen satte vinterpels. Han spiser langsomt, går fra sin wrap og kommer tilbage igen. Han har ikke mange gram fedt på sig, og mister hurtig muskelfylde.

Vincent er danskfødt i 2007. Han blev min i 2014. Han er i dag meget muskuløs, men kommer nemt til at se oppustet ud. Han er kort i sin ryg, har kraftig knoglestruktur og har bredere hove. Vincent og Tvistur går i løsdriftsstald, så de har adgang til stalden med 3 bokse hele døgnet og kan komme i læ, ligge tørt og søge skygge, hvis de vil. Hvis de går sammen, når jeg giver dem wrap, får Tvistur for lidt og Vincent for meget. Derfor gør jeg det, at jeg lukker dem hver for sig 3 af de 4 gange, jeg fodrer med wrap om vinteren. Så har de adgang til hver en boks og hver en fold. Det fungerer rigtig godt. Tvistur, der er længere tid om at spise sin wrap end Vincent, får tid og ro til at spise, holde pause og spise igen. Og jeg undgår, at Vincent får for meget wrap.

Jeg bor i et område med meget drænet jord. Det er fantastisk, for det betyder jo, at jeg ikke har ret meget mudder om vinteren, og at min ridebane kan bruges hele året. Men det er også en næringsfattig jord, som hurtigt bliver udvasket. Vi har opdelt vores græsareal i 4 mindre folde. På den måde kan græsset få lov at vokse, vi efter sår græs, gøder, slår græsset og giver kalk efter behov, og vi lader indimellem også en af foldene have helt fri for heste, hvis den trænger til at blive stærkere i sit rod net. Om sommeren får de dagligt en stribe græs svarende til en gæstefold ved et stævne. De får stadig tildelt vitaminer og hø efter behov.

Jeg har gennem årene prøvet mange forskellige vitamin produkter til hestene. Igennem de sidste år har jeg med stor glæde brugt vitaminer fra Castle Horse Feeds.

Tvistur stortrives på deres Smart Balance, som er, som Castle Horse Feeds selv skriver: ”mere end bare en vitaminpille. Det er baseret på naturlige og rene råvarer med en sammensætning af græsfibre, hørfrø, ærter og roefibre. Med sit høje indhold af sporstoffer, vitaminer, aminosyrer, fedtsyrer og antioxidanter, kan den ved en meget lille mængde dagligt balancere mangler fra grovfoderet på en så optimal måde som overhovedet muligt. Grundet sammensætningen og det ekstremt høje indhold af sporstoffer, antioxidanter og B-vitaminer er det særdeles velegnet til heste og ponyer, som har et ekstraordinært behov eller hvor tilførslen af livsvigtige næringsstoffer underforsynes”.  På grund af de udfordringer jeg har haft med hans matte og stride pels, der ikke ville fælde af, har jeg førhen haft tildelt ham tidskud af B-vitamin og ekstra vitaminbooster udover hans daglige vitaminpille. Men det har ikke været nødvendigt efter jeg begyndte at give ham Smart Balance.

Herudover giver jeg ham Smart Linseed, der bidrager med ”Essentielle fedtsyrer især omega 3, Slimdannelse i mave-tarmsystemet, Glansfuld pels, Understøttelse af hestens vitalitet, God proteinkilde, Højt indhold af fibre og Højt indhold af fordøjelig energi”.

Og Smart Zero Mix der bidrager med:  ”Høj andel af "Super Fibres", Diamond V XPC gærkultur, Højt indhold af olie og fedt, Højt indhold af omega 3 fedtsyrer, Understøttelse af muskelfunktionen, Forhøjet indhold af biotin til understøttelse af hovkomplekset, Fuldt balanceret vitaminer og mineraler i organisk form, Med bukkehornsfrø, oregano, salvie, hvidløg, pebermynte mf.”

MK Smart LinPro der ”er nøje udvalgt til understøttelse af en optimal muskelfunktion ved at bidrage med råprotein samt essentielle aminosyrer som lysin og methionin”.

Efter ridning får Tvistur Smart Zero Mash, der bidrager med: ”"Super Fibres" til understøttelse af bagtarmsfunktionen, Ekstra måltid, Ekstra væske, Slimstoffer fra hørfrø, og Høj biodiversitet af fibre og urter”.

Vincent bliver vitamindækket med MK Gold Mix med ”en meget lav udfodringsmængde uden at gå på kompromis med hverken råvarer, indhold eller kvalitet. MK Gold Mix dækker din hest ind fra 80 gram pr. 100 kg kropsvægt og egner sig derfor til heste, som ikke kræver en stor udfodring til at holde huld samt ved udfodring med godt grovfoder i passende mængder”.

Herudover giver jeg ham MK Lucerne Gold, der ”er en af de aller fineste lucerner, der er snittet i optimal længde for at give hesten den rette tyggetid. For at sikre et så højt næringsindhold som muligt, bruges hele planten, hvor den fine bladmasse presses i piller og tilsættes i produktet. I MK Lucerne Gold er der desuden tilsat snittet havrehalm til forlænget tyggetid samt havreskalklid, der begge bidrager med ekstra fibre til balancering og optimering af bagtarmsfunktionen. Lucerne har længe været kendt som en god proteinkilde til heste, der mangler huld, ved opbygning af muskler og som øgning af den daglige grovfoderration. MK Lucerne Gold er ingen undtagelse. Her får du både en god proteinkilde, en optimal fiberfordøjelse og essentielle fedtsyrer fra rapsolie i ét produkt”.

Gennem årene med mine heste har behovet for foder indimellem ændret sig. De har taget på, tabt sig, haft specifikke foderrelaterede udfordringer, udviklet sig gennem træningen og er jo også bare blevet ældre. Jeg værdsætter derfor den store variation, der er af foder ved Castle Horse Feeds og ikke mindst den super rådgivning og service, jeg har oplevet ved Ll. Haspeholm HesteFoder.